Vad är fullkorn?

Fullkornets alla delar

FULLKORN = KORNETS ALLA DELAR

Fullkorn finns bara i spannmålsprodukter och innebär att hela spannmålskornet har använts, dvs kli, grodd och frövita. Vi har ätit fullkorn 10 000 år och det är bara under det senaste århundradet som siktning har blivit vanligt, det vill säga det att man bara använder frövitan och siktar bort kli och grodd. Det spelar ingen roll i vilken form fullkornet är, det kan vara allt från hela korn till finmalet mjöl, det viktiga är att man utgår från hela kornet och att inget har sorterats bort.

MER ÄN BARA FIBRER

Fullkorn innehåller fibrer, men är inte samma sak som fibrer. Förutom fibrer innehåller fullkorn också många nyttiga vitaminer och mineraler eftersom hela kornet används. I siktade produkter används däremot enbart frövitan i spannmålet, vilket gör att många nyttiga delar missas. Genom att ta vara på hela kornet får man med fler näringsämnen som till exempel järn, kalcium, magnesium, folat (folsyra) och antioxidanter som till exempel E-vitamin och fenoler.

Fullkornsbröd
Fullkornsutmaningen - Välj mer fullkorn

FULLKORNSUTMANINGEN

Häng med i FullkornsFrämjandets Fullkornsutmaning! Under en månad provar ni i hushållet mer fullkorn. Ladda ned, printa och häng på kylskåpet. Glöm inte att tagga @fullkornsframjandet och #fullkornsframjandet när du gör din utmaning!