Var hittar jag fullkorn?

90 GRAM FULLKORN OM DAGEN
Många undrar var man hittar fullkorn för att få i sig tillräckligt. Enligt de uppdaterade nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2023) bör vuxna äta 90 gram fullkorn per dag. NNR 2023 är framtagna av flera hundra forskare och granskat av dietister, nutritionsexperter, läkare och andra experter i hela Norden.
Enligt den senaste matvaneundersökningen i Sverige äter vuxna i snitt 42 gram fullkorn per dag*, vilket innebär att vi behöver mer än dubbla vårt intag av fullkorn för att nå upp till ett snitt på 90 gram per dag. Endast 1 av 10 i Sverige äter 90 gram fullkorn per dag. Vi behöver lära oss mer om fullkorn, var vi hittar fullkorn och hur vi skapar goda vanor för att få i oss fullkorn.
*Källa: Riksmaten Vuxna 2010-2011
FULLKORN I VARDAGEN
Fullkorn hittar du bara i spannmål och i vår del av världen främst i våra fyra sädesslag; vete, råg, korn och havre, men även i ris och majs (läs mer om vad fullkorn är här). Det innebär att till exempel fullkornsbröd, gröt och müsli är goda källor till fullkorn i vardagen.
Traditionellt knäckebröd bakat på råg innehåller rent fullkornsmjöl och är därmed 100 % fullkorn. Havre är alltid 100 % fullkorn, eftersom man använder hela havrekornet för att göra t.ex. havregryn och havremjöl. Det allra vanligaste mjölet i Sverige – vitt vetemjöl – är gjort enbart av vetets frövita, vilket innebär att viktiga delar av sädeskornet har siktats bort. Fullkorn finns även i till exempel fullkornspasta, matvete och fullkornsbulgur.

HUR MYCKET ÄR FULLKORN?


