Styrgruppen
FullkornsFrämjandets styrgrupp består av representanter från de olika typer av organisationer som är involverade i samarbetet. Nedan finner du de personer som tillsammans leder FullkornsFrämjandet, och vad de säger om samarbetet.

Lovisa Martin Marais
Styrgruppsordförande
Nutrition Manager, Lantmännen R&D
FullkornsFrämjandet i Sverige är efterlängtat och behövs för att öka kännedomen och konsumtionen av den viktigaste livsmedelsingrediensen för vår hälsa.

Rikard Landberg
Vice styrgruppsordförande
Professor och Avdelningschef, Chalmers Tekniska Högskola
FullkornsFrämjandet är en unik möjlighet och ett kraftfullt verktyg att omsätta forskning och innovation till praktik. Jag har stora förhoppningar om att denna konstellation ska kunna åstadkomma en ökad konsumtion av fullkorn till gagn för individens hälsa och planet är hållbarhet.

Britta Ekman
Styrgruppsmedlem
Chef enheten för hållbar livsmedelskonsumtion, Livsmedelsverket
Livsmedelsverket är med i FullkornsFrämjandet för att bidra till en förbättrad folkhälsa genom att främja ökad konsumtion av fullkorn. En positiv förändring i kostvanor kan förbättra hälsan hos individer och samhället som helhet i Sverige. Vår roll är att bidra med kunskap och nätverk i arbetet och att öka medvetenheten om nyttan med att äta fullkorn.

Anette Jansson
Styrgruppsmedlem
Expert intressepolitik och prevention, Hjärt- Lungfonden
Att öka konsumtionen av fullkorn är viktigt för att förebygga våra största folksjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar. För att konsumtionen ska kunna öka behövs information och produktutveckling så att det blir enkelt för konsumenten att äta hälsosamt.

Maria Sitell
Styrgruppsmedlem
Kommunikationschef, Brödinstitutet
Brödinstitutet har varit en av de drivande aktörerna att etablera FullkornsFrämjandet då evidensen om de stora hälsofördelarna med fullkorn är så knivskarp men intaget så lågt. Min målbild är att FullkornsFrämjandet gör att fullkorn förknippas med nyttigt, viktigt och bra i lika hög grad som frukt och grönsaker. Vi kommer nå dit. Folkhälsan kommer påverkas, på lång sikt.

Hilda Björkman
Styrgruppsmedlem
Marknadsdirektör Fazer Bageri
Vi är en del av FullkornsFrämjandet för att vi tillsammans ska driva, inspirera och lyfta fram fördelarna med fullkorn. Vi tycker det är viktigt att erbjuda flera olika typer av fullkornsbröd att välja mellan då vi vet att smak och variation är viktigt för konsumenterna

Per Frank
Styrgruppsmedlem
Nordic Nutrition and Public Affairs Manager, Nestlé
Med välkända varumärken inom frukostflingor som Cheerios, Fitness och Nesquik är fullkorn en självklar del för oss. Fullkorn är den främsta ingrediensen i nästan alla våra produkter. Nestlé arbetar över hela världen med att främja fullkornsintaget, så ett aktivt stöd till FullkornsFrämjandet är en självklarhet för oss.

Elisabeth Rytter
Styrgruppsmedlem
Forsknings- och nutritionsansvarig, Livsmedelsföretagen
Livsmedelsföretagen har varit en av de drivande aktörerna att etablera FullkornsFrämjandet och det är med stor glädje vi nu tillsammans med många olika partner samlats för att få Sverige att äta mer fullkorn och ännu fler livsmedel med fullkorn i butikshyllorna.

Jenny Hagberg
Styrgruppsmedlem
Hållbarhets- och folkhälsoansvarig, Svensk dagligvaruhandel
Vi är stolta över att vara en del av det nystartade FullkornsFrämjandet, som syftar till att öka konsumtionen av fullkornsprodukter.
Fullkorn är en av de viktigaste delarna i kosten för att uppnå en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion.
Idag äter 9 av 10 vuxna för lite fullkorn, och ett för lågt intag av fullkorn toppar listan över de största riskfaktorerna i svenskarnas matvanor enligt Livsmedelsverket.
I vårt remiss- svar avseende Livsmedelsverkets förslag till uppdaterade generella kostråd för den vuxna befolkningen välkomnade vi att mängdangivelsen 70 gram har tagits bort eftersom detta är svårt att relatera till. Nästan alla behöver äta mer fullkorn, och det vore hjälpsamt att exemplifiera vilka livsmedel som innehåller fullkorn och hur konsumenterna enkelt kan byta till mer fullkornsrika produkter i sin vardag.