Varför fullkorn?

Spannmålskorn

SMAKRIKT OCH MÄTTANDE

Det finns många anledningar till varför man ska äta fullkorn. Med en bredare palett av näringsämnen blir fullkornsprodukter mer smakrika. Ibland använder bagare en liten mängd fullkornsmjöl som ett knep för att skapa godare bakverk, även för bröd som inte marknadsförs som fullkornsbröd.

Fullkorn ger också en ökad mättnadskänsla tack vare ökat fiberinnehåll och även något högre proteinhalt än icke-fullkornsprodukter. Du kan läsa mer om vad fullkorn är här.

FÖRBÄTTRAD HÄLSA MED FULLKORN

Den främsta anledningen till att äta mer fullkorn är att det är den kostfaktor som i störst grad skulle ge oss fler hälsosamma levnadsår enligt undersökningen Global Burden of Disease. Diagrammet visar olika kostfaktorers påverkan på hälsan. Siffrorna visar förlorade år på grund av tidig död eller funktionsnedsättning per 100 000 invånare i Sverige 2021. Det är framför allt tre typer av vällevnadssjukdomar som påverkas av för lågt fullkornsintag:

• Hjärt-kärlsjukdomar
• Tarm- och ändtarmscancer
• Typ2-diabetes

Källa: GBD, Global Burden of Disease, 2021 | Sverige, hela befolkningen

Sädesfält i Sverige

FULLKORN ÄR OFTA SVENSKT

Spannmål är något som vi kan odla i Sverige och olika sädesslag trivs i olika delar av landet. I Skåne breder framför allt vetefälten ut sig, i Mellansverige odlas den mesta rågen och i norr trivs korn. Havre har främst odlats i områden med högre nederbörd som i Västsverige. De olika spannmålen har påverkat vilken typ av bröd vi helst äter och traditionen lever i många fall kvar än idag. Knäckebröd som traditionellt bakas på råg är mest populärt i Svealand, medan tunnbröd som förr mest bakades på korn men nu på annat mjöl är favoriten i norr. I Mälardalen finns ett ”limpbälte” och i söder är vitt bröd favoriten och en och annan grahamsbulle kan få representera fullkornsalternativet bakat på vete. Sötlimpa trivs allra bäst i söder och en och annan grahamsbulle kan få representera fullkornsalternativet bakat på vete.

I oroliga tider behöver vi bli bättre på att äta mat som vi själva kan framställa för en god beredskap. Att få in mer fullkorn och spannmål över lag som en naturlig del i kosten är dessutom bra både för hälsan och klimatet.

FULLKORN ÄR KLIMATSMART

Att äta mer fullkorn är ett enkelt sätt att äta klimatsmart! Genom att äta fullkorn tas hela kornet till vara och det blir mindre svinn. Fullkornsprodukter gör det också enkelt att äta växtbaserat utan att krångla till det. I diagrammet visas exempel på bröd och pasta som exempel på fullkornsprodukter. Bröd och pasta har ett koldioxidutsläpp på cirka 0,5 koldioxidekvivalenter per kilo. Det motsvarar ca 2% av koldioxidutsläppet för samma mängd svenskt nötkött.

Källa: Axplock ur öppna listan – ett utdrag från RISE klimatdatabas för livsmedel v 2.3 (2024)