FAQ: frågor och svar om fullkorn

Q&A: Är fullkorn och fibrer samma sak?
Fullkorn innehåller fibrer, men fibrer och fullkorn är inte samma sak. Fullkorn har nämligen fler fördelar än bara sitt fiberinnehåll. Fullkorn finns bara i spannmålsprodukter som vete, råg, korn, havre, ris och majs och innebär att kornets alla delar har använts. Detta gör att fullkornsprodukter innehåller mer näring än motsvarande siktade produkter. Fibrer finns även i frukt och grönsaker.
Q&A: Finns fullkorn bara i mörkt bröd?
Att brödet är mörkt är ingen garanti för att det innehåller fullkorn. Det är vanligt att använda mörk sirap för att få ett mörkare bröd, och då blir det bara sötare, inte mer fullkorn. Det kan också finnas ljusa fullkornsbröd som är bakade på till exempel havremjöl eller fullkornsvetemjöl. För att hitta nyttiga fullkornsbröd är det enklaste att leta efter det gröna nyckelhålet. Alla nyckelhålsmärkta bröd innehåller fullkorn och har även ett lågt salt- och sockerinnehåll. För bröd kan du också leta efter märkningen Fullkornsbröd eller Rikt på fullkorn.
Q&A: Är fullkorn hela korn?
För att få fram fullkornsprodukter behöver man utgå från hela korn, men de kan sedan malas till önskad finhetsgrad. Både havregryn och havremjöl är 100 % fullkorn, men de har olika struktur. Att det till exempel finns fröer i bröd som upplevs som hela korn innebär inte att det automatiskt är ett fullkornsbröd. Det som är av betydelse är hur själva mjölet har framställts där hela kornet alltså ska vara med. Du kan läsa mer om vad fullkorn är här.
Q&A: Ger fullkorn mer mättnad än andra kolhydrater?
Fullkorn ger ofta en längre mättnadskänsla tack vare sitt högre fiberinnehåll och långsamma nedbrytning i kroppen. Detta hjälper bland annat till att hålla blodsockernivåerna stabila och bidrar med en längre mättnadskänsla, vilket är en fördel jämfört med raffinerade kolhydrater.
Q&A: Blir man tjock av fullkorn eftersom det innehåller kolhydrater?
Man blir inte tjock av kolhydrater i sig – det handlar om mängden energi man får i sig jämfört med hur mycket energi man gör av med. Kolhydrater är kroppens främsta energikälla och spelar en viktig roll i en balanserad kost, särskilt om de kommer från hälsosamma källor som fullkorn, frukt och grönsaker. Däremot kan ett överdrivet intag av raffinerade kolhydrater, som socker och vitt mjöl, bidra till viktuppgång eftersom de ofta är energitäta men näringsfattiga.
Q&A: Är fullkorn verkligen bättre än vitt mjöl, eller är skillnaden överdriven?
Fullkorn är betydligt bättre än vitt mjöl eftersom det innehåller alla delar av sädeskornet – kli, grodd och frövita – vilket ger mer fibrer, vitaminer och mineraler. Vitt mjöl är baserat enbart på frövitan, vilket gör det mindre näringsrikt.
Q&A: Kan fullkorn orsaka magproblem, som uppblåsthet och gaser?
För vissa personer kan fullkorn orsaka magproblem, särskilt om de plötsligt ökar sitt fiberintag. Det är bäst att gradvis introducera fullkorn i kosten och dricka tillräckligt med vatten för att undvika dessa problem. För de flesta är dock fullkorn gynnsamt för matsmältningen och främjar en hälsosam tarmflora.
Q&A: Är fullkorn egentligen bra för alla, eller finns det människor som bör undvika det?
Fullkorn är generellt bra för de flesta, men personer med celiaki (glutenintolerans) ska undvika glutenhaltiga sädesslag som vete, råg och korn. Det finns dock glutenfria alternativ som havre (certifierad glutenfri), quinoa och majs som kan ge likartade fördelar.
Q&A: Är fullkorn verkligen en bättre energikälla än andra alternativ, som grönsaker eller protein?
Fullkorn är en utmärkt energikälla eftersom de ger långsam, jämn energi över tid tack vare sitt innehåll av komplexa kolhydrater. Protein, fullkorn och grönsaker bidrar med olika komponenter till en balanserad kost/måltid.
Q&A: Finns det någon fullkornsprodukt man ska vara försiktig med?
Livsmedelsverket rekommenderar i vanliga fall att man ska välja fullkornsprodukter, men just vad gäller råris ska man inte äta det för ofta, eftersrom råris innehåller högre halter arsenik än vitt ris. Ett alternativ till ris är någon typ av svenska gryn som matvete eller mathavre.