KAN KOSTFIBER SKYDDA BARN MOT CELIAKI?

En studie från Lunds universitet visar att mer fiberrik mat under barnets första levnadsår, kan minska risken att utveckla celiaki/glutenintolerans.
Elin Hård af Segerstad har tillsammans med forskarkollegor följt 6500 barn med genetisk risk att utveckla celiaki, från födsel till 13 års ålder. Via blodprov från barnet har de sett om specifika antikroppar för celiaki utvecklats, vilket är en markör för sjukdomens debut.
Observationsstudien visar att om barnet åt drygt tre gram mer kostfiber jämfört med det genomsnittliga intaget, så minskade risken för celiaki senare under barndomen med nästan 40 procent.

Elin Hård av Segerstad
Elin Hård af Segerstad, forskare vid Lunds universitet och dietist specialiserad inom pediatrik, Skånes universitetssjukhus, Malmö.

Teorin bakom effekten tror forskarna beror på att tarmfloran hos barnet påverkas gynnsamt av kostfiber. Det kan i sin tur leda till ett bättre immunförsvar och stärkt tarm.
För att i framtiden kunna rekommendera mer fiberrik mat till riktigt små barn, krävs i nästa steg en klinisk prövning.

Länk till publikationen:

Fiberrik kost med både spannmålsprodukter, frukt och grönsaker.

Fakta om celiaki: Celiaki är till viss del ärftligt och är vanligare hos flickor. När forskarna justerat för andra faktorer, såg de att förekomsten av celiaki minskade med nästan 40 procent hos de 6-12 månaders gamla barn som ätit mer fiberrik kost. Detta jämfört med de drygt sju procent av barnen som insjuknade i celiaki.

Vad är kostfiber? Kostfiber är en komplex grupp kolhydrater som varken bryts ned eller tas upp i tunntarmen. De fungerar istället som substrat för bakterier och skapar barriärer i slemhinnan, samverkar med immunförsvar och skapar mångfald i magens mikroflora.
Kostfiber finns i naturligt fiberrika livsmedel som grönsaker, spannmålsprodukter av fullkorn, frukt och bär, baljväxter, nötter och frön.

Rekommendation NNR 2023:
• Barn: Ett intag motsvarande 2–3 g/MJ för barn från 2 års ålder, vilket motsvarar 9-13 g/dag.
• Vuxna: Minst 3 g/MJ, vilket ungefär motsvarar 25 g/dag för kvinnor och 35 g/dag för män.