Therese Hjorth på Chalmers Tekniska Högskola, Institutionen för Life Sciences, avdelningen för Livsmedelsvetenskap doktorerade i ämnet kolhydratkvalitet och deras effekt på hälsan.
I en av de ingående studierna har Therese utvärderat om glykemiskt index (GI) spelar någon roll när man äter en hälsosam kost. Här fann hon att en kost med lågt glykemiskt index (GI) förbättrade blodsockerkontrollen efter måltid jämfört med en kost med högt GI hos personer med risk att utveckla typ 2-diabetes hos individer som åt en medelhavskost. Kosten med lågt GI bidrog också till mindre svängningar i blodsockret. Studien visar tydligt att man bör välja produkter med lågt GI även om man äter en hälsosam kost.
En ytterligare spännande upptäckt från denna studie var att olika individer uppvisar olika mönster i blodsockersvar efter samma måltid, vilket går att koppla både till risken för att utveckla typ 2-diabetes och sammansättningen av bakterier i tarmen.
Läs hela Therese doktorsavhandling här.